sunnuntai 29. toukokuuta 2011

Puuhastelua puutarhassa

Kesäaika tarkoittaa minulla sitä, että neulomiseen käytettävissä oleva aika riippuu paljon paitsi arkisista työasioista, myös säästä ja siitä, mitä puutarhassa on meneillään. Viime kesänä aloittelin nykyisen kotimme takapihan rakentamista. Jostain syystä projektissa meni melkein koko kesä, eikä päästy kuin puoliväliin. Tästä aloitin:

First steps in my gardening project, in summer 2010.

Pihamme oli tähän muuttaessamme lähes pelkkää nurmikkoa, ja minä asuisin mieluiten viidakossa kasvipaljouden keskellä. Tosin pidän myös urbaanista, siististä ympäristöstä, josta kuitenkin löytyy niin kukkaloistoa kuin ikivihreääkin kasvillisuutta. Näin ollen tämä pihan nurkka pääsi ensimmäiseksi eroon nurmikosta: juniorilla oli hikinen urakka, kun pintamaa piti kärrätä yli kolmensadan metrin päähän. Reunuksia varten tilattiin pari lavallista muurikiviä. Ukkokullan selkä ei kovaa nostelua kestä, joten kivet valittiin meikäläisen käsivoimien mukaisesti keveys tärkeimpänä valintaperusteena. Kesän viime hetkillä sain istutusaltaani valmiiksi, ja keväällä sain hyvillä mielin todeta, että kasvit olivat päässeet hyvään kasvuvauhtiin. Isompien kasvien väliin lisäilin keväällä muutamia perennoja, ja vieläkin on pari aukkopaikkaa. Aika hyvältä näyttää kuitenkin, vaikka itse sanonkin! Rakastan kiviä, joten niitä olen käyttänyt katteena. Valitettavasti tämän päivän sateinen sää ei suosinut kuvaamista, mutta halusin silti ikuistaa näkymän ennen kuin tulppaanit ja norjanangervot lakkaavat kukkimasta.

Same area today, after some sweaty hours (&days&weeks). I can hardly wait until all the plants grow up!

Mies rakensi viime kesänä meille terassin, joka kaipasi kovasti ympärilleen istutuksia. Kesä loppui kuitenkin kesken ja urakka siirtyi tälle keväälle. Viime viikonloppuna meillä vietettiin juniorin rippijuhlia, joten siihen mennessä piha piti saada kuntoon. Valmistautumisemme juhliin olikin vähemmän perinteistä: vähemmän innokkaana leipurina ja siivoojana ulkoistin kaiken muun paitsi pihapuuhat, jotka ovat enemmän meikäläisen makuun. Muutama tovi siinä vierähti, että sain aiemmassa postauksessa näkyvät muurikivet ladotuksi paikoilleen terassin ympärille. Parempi myöhään kuin ei silloinkaan - viimeisenä iltana ennen juhlia päästiin istuttamaan, mutta kas, multa loppui kesken. Mistäpäs sitä olisi lauantai-iltana lisääkään saanut, joten vastaístutetut kasvit tönöttivät juhlapäivänä kyllä paikoillaan vieraiden ihailtavana, mutta niiden välissä oli vielä ammottavia monttuja odottamassa täyttöä. Viikko ja 12 isoa multasäkkiä myöhemmin allas on kuin onkin lähes täytetty mullalla, mutta joitakin kasveja pitää vielä hankkia. Puutarhabudjetti alkaa kyllä tämän kesän osalta olla käytetty, joten loput perennat hankittaneen kesän aikana sukulaisten ja tuttavien pihoilta. Keskeneräistä työtä ei sovi arvostella, joten jätetään noiden terassi-istutusten kuvaaminen myöhemmäksi.

Menin sitten taas ilmoittautumaan KYH:iin eli KesäYön Hullutukseen. Hulluja on monenlaisia ja tässä on ehdottomasti niistä yksi - pari viime vuoden KYH:in aikana aloitettua työtä on vieläkin kesken pahasti ufoutuneena. Nyt tikuttelen sormet sierettyneinä Bambu-paitaani, jotta ehtisin siinä mahdollisimman pitkälle ennen kuin kesäkuu alkaa. Sitä ja torstaista Tallinnan-matkaa odotellessa - muinaiset ristipistokukkaseni, osa 3/4!

Cross-stitching project from my past, part 3/4. Pattern (as far as I can remember) from Suuri Käsityö.

5 kommenttia:

 1. Upean näköinen kukkapenkki :). Piipahda meillä niin saat lisää perennoita, jos minulla on sellaisia jotka sinulle sopisivat.

  Torstaina tosiaan lähdetään reissuun, kivaa.

  VastaaPoista
 2. Hienolta näyttää penkkisi! Ja ajattelepa, kun kasvit tuosta vielä kasvavat, kyllä siitä komea pikku "viidakko" tulee =) Blogissani on muuten sinulle tunnustus.

  VastaaPoista
 3. Kyllä näyttää hienolta sunkin piha. Viidakko on mullakin mieleinen ja siihen tähdätessä haalin kasaan kasveja sieltä ja täältä. Ehdottomasti parasta on vaihtaa kaverin kanssa. Jos haluat niin meiltä saa herttavuorenkilpeä. Ostin sitä aikoinani vahingossa ihan tuhottoman paljon ja nyt sitä on meillä ihan simona kun vihdoin tajusin, että se vaatii kasvaakseen multaa. Ja nyt kun ne ovat kasvaneet niin niitä pitäis jo alkaa jakamaan kans....

  VastaaPoista
 4. Hih, Virpi, nuo on just herttavuorenkilpiä tuossa etualalla ;). Eli ei tarvetta niille, mutta jos jotain muuta liikaa rönsyilevää löytyy, voin varmaankin auttaa jakamisessa. Kiitos muuten myssyistä, löysivät perille! Krista, kiitos tunnustuksesta, ja Huopatossunen, tuota pitää ehdottomasti harkita, kun välimatkakin on niin lyhyt!!!

  VastaaPoista
 5. Vau, onpa upean näköinen istutusalue vai miksikä tuota nyt kutsutaankaan :). Samat puuhat on meikäläisellä edessä, iso kasa kiviä terassinrakennusprojektin jäljiltä odottaa uutta sijoituspaikkaa.

  Oon muuten tehnyt noita samoja kukka-aiheisia ristipistotauluja joskus kauan aikaa sitten, sienälle eivät ole tosin vielä ehtineet...

  t. Marja (jonka kommentointi ei onnistu bloggerin kautta, mur)

  VastaaPoista