sunnuntai 1. tammikuuta 2012

Uudenvuodenlupauksia ja niiden toteutumisia


 Meillä on tänä vuonna kukkinut tällainen joulukukka. Kliiviaksikin sitä nimitetään. Näyttääkö hassulta? Typerä blogger jostain syystä kääntää kuvan itsepäisesti sivuttain useista yrityksistä huolimatta!Vuodenvaihteessa on yleensä tilinpäätöksen aika. Lainaus tästä samaisesta blogistani viime tammikuulta:

"Tänä vuonna tein yhden uudenvuodenlupauksen ja se oli se, etten tee uudenvuodenlupauksia. Yritys olisi kuitenkin kova estää lankavaraston enempi paisuminen, ja jos sen saisi supistettua alle 20 kg:n, aina parempi."¨

Mitenkähän kävi tuon yrityksen, joka näin jälkeenpäin luettuna kovasti näyttää uudenvuodenlupaukselta?

Pari Tallinnaan tehtyä visiittiä ja monta muuta retkahdusta myöhemmin epäilys on ollut vahva, että tämä vuosi ei ole lankavarastoa ainakaan supistanut. Vuoden lopuksi oli kovat paineet saada tilastoa kauniimmaksi, joten kaivoin esille 200 g kerän akryylihirvitystä, jonka yhdessä tilapäisessä mielenhäiriössä olen tullut ostaneeksi, ja neuloin tuubikaulurin. Resepti on enemmän tai vähemmän oma, joskin mallineule etäisesti muistuttaa kyseisen monsterikerän vyötteessä ollutta pitkän huivin ohjetta.

Pattern: ?? Does not exist. Yarn: Schachenmayr Artoro, 200g (94% polyacrylic).
Needles: 10 mm.
Enpä ole tainnut 10 mm haloilla aiemmin neuloakaan. Huivin epäonnistunut asettelu kaulalle kuvaustilanteeseen kuvastaa muutenkin työn luonnetta alusta loppuun. Uskokaa tai älkää, se näyttää paremmalta luonnossa!

Viime hetken tikuttelujen tultua päätökseen oli aika tehdä varastoinventaario ja päivittää ei-ihan-niin-ajantasaiset lanka-Excelit. Vuosi ei selvästikään ole ollut kovin tuottoisa:

V. 2010 neuloin 7990g lankaa, v. 2011 vain ja ainoastaan 5330 g!

Voi surkeus. Edes yhden kesäkuisen Tallinnanreissun verran ei ole tullut kulutettua. Ripottelen ylleni tuhkaa ja tervaa ja kieriskelen höyhenissä. Lasketaankohan meikäläistä tällä saldolla enää mukaan edes harppujen lahkotapaamiseen?

Kun kerran tuottavuus on ollut alamaissa, on syytä tarkistaa kassavarannot. Aarteitahan pitää vaalia, eikös niin? Osa lankapoloisista on ollut pahvilaatikoissa, joille saattaa käydä ajan myötä näin (ainakin jos ovat lankapinon alimmaisena).

This box has served well in storing my thickest yarns. Now it was the right time to organize my stock and replace it.

Siispä järjestin lankakeräni ja suoritin samalla tarkistuslaskennat niille jämälangoille, joita on jollain lailla käsitelty kuluneen vuoden aikana. Kaikki langat saivat kuin saivatkin muoviset säilytyslaatikot, vaikka tiukkaa teki, ostettuani VAIN kaksi uutta. Kun kerrankin on ihanan kuiva pakkassää, kiikutin koko komeuden samalla vähäksi aikaa ulos pakkaseen ihan vaan saadakseni mielenrauhaa painajaisilta, joissa muinaisilta opiskeluajoiltani tutut turkiskuoriaiset syövät aarteeni. Niillehän eivät mitkään akryylihirvitykset kelpaa.

Who said I have a lot of yarn? It is not much anyway. Only a few boxes.

Kun excelit oli päivitetty, oli aika tarkistaa mitä lankavaraston koolle vuoden varrella tapahtui:

V. 2010 ostin 23,7 kg lankaa, v. 2011 vain 14,3 kg.

34% pudotus neulomistahdissa mutta peräti 40% pudotus langanostoissa. Addiktiohan on melkein hallinnassa!  

Ennen kuin neuleystäväni Virpi ehtii peräänkuuluttaa lankoihin käyttämääni rahamäärää, raportoidaanpa senkin kehitys:

V. 2010 hamsteroin lankaa 1423 € arvosta, mutta v. 2011 kulutin vain 851 €.

Minähän olen säästänyt monta sataa!!!!!! Tästä innostuneena laskin myös hankkimieni lankojen kilohinnan kehityksen:

V. 2010 hankkimieni lankojen keskimääräinen kilohinta oli 60,25 €/kg.
V. 2011 vastaava luku oli vain 59,65 €/kg.

Ja minä kun olen luullut että minusta on tulossa lankahifistelijä??? Kattia kanssa. Kyllä Excel on muuten monipuolinen työkalu. Sillä laskee kaikenlaista tuossa tuokiossa.

Ai mitä? Jotain puuttuu? Niinpä, se lankavaraston koko.

V. 2010 lopussa lankavarastoni koko oli 23,5 kg + 1,5kg jämänysiä.
V. 2011 lopussa varastoa oli kertynyt yhteensä 33,7 kg.

Hämmästyttävintä on tämä: Vanha varasto 25kg + Ostetut 14,3 kg - Neulotut 5,3 kg = 34 kg. Tämän mukaan olisin saanut vain 300g lankaa, mikä ei kyllä pidä paikkaansa vaan jo siskoni antamassa synttärilahjassa oli enemmän. Selvästi olen raaskinut myös itse lahjoittaa pois osan langoistani. Hyvä minä!

Mitä sitten olen tehnyt?

Yhdet sukat (!)
6 sytomyssyä (tämä hävettää...)
4 pipoa
10 kolmiohuivia (jos Bactukset lasketaan...)
2 villajakkua (jos Rose Mohairia voi nimittää villaksi)
2 lyhythihaista kesäpaitaa
1 liivi
1 lapsen pusero
1 vauvanhaalari
2 kauluria

...ja epämääräinen määrä tiskirättiä, kylppäripesintä, frillahuivia, joulutonttua ja muuta särää.

Koska uudenvuodenlupaukset on tehty rikottavaksi, teen sellaisen nytkin. Nyt alkaneen vuoden lopussa lankavarastoni tulee olemaan alle 28 kg ja olen neulonut valmiiksi vuoden aikana yli 10 kg.  Usko pois.
Hyvää Uutta Vuotta 2012! Happy New Year 2012!

8 kommenttia:

 1. Hmmm. Uskoo ken tahtoo, mutta ei me sua pyöritellä tervassa ja höyhenissä vaikkei lupaus toteutuisikaan! :D En ilkeä laskea varastoni arvoa euroissa, en edes ostettujen lankojen... Mutta sen vois tietysti laskea, montako euroa on tullut säästäneeksi käymällä Tallinnassa shoppailemassa, se jos mikä on hyödyllinen tieto! :D :D

  VastaaPoista
 2. Jospa minä lupaisin että tuon ne kaksi myssyä sinulle tämän vuoden aikana :D

  Ihan kohtuullinen kasvu sinun lankavarastoissasi on ja jos neulot sen 10 kg vuodessa, lankavarastosi on supistunut lähes olemattomiin vuoden 2015 alkuun mennessä. Siis jos et laske tulevia ostoksia saldoon ;)

  VastaaPoista
 3. Vautsi! Tilastoinnin kuningatarluokkaa, vain Drucillan havainnolliset pylväsdiagrammit puuttuivat... Sulla on selkeesti addiksito hyvin hallussa... Lankahamsterina olet silti vielä pientä aloittelijaluokkaa... Ja ne lupaukset, heh, mites käy jos mennään taas Tallinnaan...

  VastaaPoista
 4. Mennään vain tallinnaan. Muistan viime kesäkuussa, kuinka päihitin sinut Angelique langanostomäärässä, mutta, he he, sinä voitit minut kuitenkin koko vuoden ostosmäärässä! Ja kahdella kilolla! Kyllä tuli hyvämieli! :) Ja mitä tulee lankaostoksien euromääriin, ei puhuta niistä.. Tulee sellainen olo, että olisin jo aika rikas, jos en tietäisi mitä lanka on.. mutta miten onnelliseksi se tekekään, siis lanka! :D

  VastaaPoista
 5. Wau, mitä tilastointia! Syvä kumarrus sinulle ja Excelille, mun tilastoni on edelleen ruutuvihossa =D Minä olen luvannut olla ostamatta tänä vuonna yhtään lankaa. Siinä vasta mainio lupaus rikottavaksi. Hyvää alkanutta vuotta!

  VastaaPoista
 6. Ihania nuo Exelöinnit :) minä olen saanut sinne vasta lankavaraston ja viime vuoden tehdyt työt. Luulen että jätän nuo eurot ihan suosiolla laskematta :) Lankaisaa vuotta sinulle!

  VastaaPoista
 7. Kunnioitettavia tilastoja! Sekä tarkkuuden että määrän suhteen. Olen vuodenvaihteessa törmännyt vastaavanlaisiin monissa blogeissa ja tässä ihan alkaa hikikarpalot valua lankakerille, kun en ole tehnyt omistani minkäänlaista tilastoa.. Pitäisiköhän ehkä ryhdistäytyä, varsinkin monen vuoden tilastoinnin jälkeen noista saa kaikenlaista mielenkiintoista irti. Ja tässä kohtaa humanistikin voi tykätä Excelistä:)

  VastaaPoista
 8. Kiitoksia vaan kommenteista! Drucillan esimerkkiä seuraten oli sitten ihan pakko lisätä niitä pylväsdiagrammeja tuonne toiselle välilehdelle ;DDD. Kolmas kaavio on suunnitteilla, jahka vuosi etenee niin lisään trendikäyrän supistuvasta lankavarastosta :DDD

  VastaaPoista