sunnuntai 30. lokakuuta 2011

Syystunnelmia ja kirjahulluutta

Pitkästä aikaa on valmistuneita neuleita esiteltävänä. Vajaa vuosi sitten syntyi sukuun pieni poika, joka sai syntymälahjaksi vironvillasta neulomani haalarin kokoa 62 cm. Napero on jo kasvanut aikalailla järeäksi jässikäksi, ja tulee pian saamaan yksivuotislahjaksi haalarin porkkanasävyisestä Novita Polku-langasta. Värimaailma on tässä kovin samanlainen kuin tuossa aiemmassa haalarissa: kuinka ollakaan, vauvelin äitsykkä on valinnut molempiin langat ja on selvästi perinyt värimakunsa kummitädiltään eli minulta.

Pattern: Novita Syksy 2011. Yarn: Novita Polku, 220 g/920m. Size: 80cm.

Novita Polku ei hurmaavista värisävyistä huolimatta edelleenkään ole suosikkilankani. Onneksi käyttämistäni kolmesta kerästä vain yhdessä oli noita harmillisia pätkiä, jotka aiheuttivat haalarin selkäosaan n. 5 cmmatkalle kymmenkunta turhaa liitoskohtaa. Värit sentään jatkuivat samasta kohdasta pätkistä huolimatta. Lankaa jäi 80g, joten jonkun pikkuhuivin voisi lopuista vielä väkertää. Lisää Polkua en aio ostaa.

Yhden sytomyssynkin olen saanut valmiiksi. Tästä tuli jokseenkin "mielenkiintoinen" yhdistelmä neuletta ja virkkausta. Tarkoitus oli nimittäin tehdä kierremyssy, mutta koska minulla oli kahta eri nauhabambulankaa ja vain yksi 50 g kerä kumpaakin, keksin tehdä tästä raidallisen version.

Pattern: Kierremyssy (modified). Yarn: Rowan Bamboo Tape, 80g. Size: Adult.

Kappaleen edistyessä kävi ilmi, että Tennessee-langalle tehdystä ohjeesta Rowanin nauhalangalle stetson-tekniikalla arpomani silmukkamäärä meni niin sanotusti päin mäkeä. Myssystä oli tulla nuken päähän sopiva. Koska nauhalanka ei ole maailman mukavimpia neulottavia, jatkoin kapeaa kaitaletta sitäkin pidemmälle ja päätin virkata päälaen saadakseni myssystä riittävän syvän aikuiseen päähän. Sinänsä myssy on kohtalaisen mukiinmenevän näköinen, mutta työn jälkeen en ole tyytyväinen. Reuna, jossa molemmat langat kulkevat mukana, on ruma, eikä oikein maastoudu riittävän huomaamattomasti virkkauksen liitoskohtaan. Toivottavasti tämäkin jonkun päähän kelpaa, eipähän ainakaan ole ihan tusinatavaraa.

Eilen vietettiin iltapäivä ukkokullan kanssa kirjamessuilla - tosin siellä vietimme yhdessä aikaa vain kahvitauon verran ja muuten kuljimme omilla teillämme. Yleensä tuolla aika loppuu kesken ja kaikki ihanat antikvariaatit jäävät kiertämättä, joten tänä vuonna aloitin niistä. Ensimmäinen saalis oli tämä:

Some souvenirs from Helsinki Book Fair 2011. After  I have acquired some knowledge in spinning (or noticed that I will never be able to spin usable quality yarn), this might be the next new technique to learn...
Tuo Mary Oljen reikäompelukirja on ihana, ja tottapuhuen Sirkka-Liisa Riuskan kirja vielä ihanampi! Eikä siinä vielä kaikki, kierrettyäni pari antikvariaattia lisää löysin nämä..
¨
Some more findings from the Book Fair.
Siis lisää Mary Oljen ohjeita, kokoelmateoksena. Ensin hieman harmitti, sillä tästä löytyy samat perustiedot reikäompelusta kuin ensimmäisestä ostoksestanikin. Tarkempi tutustuminen kuitenkin osoitti, ettei reikäompelujen mallivalikoima kuitenkaan ole  sama eli kirjat kyllä täydentävät toisiaan. Näitä kirjoneulemalleja olen himoinnut pitkään, vaikka tutuimmat neuleystäväni tietävätkin etten ole kovin sinut kirjoneuleiden kanssa. Nämä voidaan siis lisätä kategoriaan haasteet ja suuret tulevaisuudensuunnitelmat. Ristipistokirja oli täysin heräteostos, joten nähtäväksi jää tuleeko siitä joskus tehtyä jotakin vai pölyttyykö vain kirjahyllyssä. Näiden lisäksi löysin messuilta vuodelta 1955 peräisin olevan alkuperäisen kotipaikkakuntani historiaa käsittelevän teoksen: sen alkusivuilla oli niin osuva ja herkullinen kuvaus meikäläisten kansanluonteesta, että se oli pakko ostaa pois 50 EUR (!) hinnasta huolimatta. Sain sentään tingittyä hinnasta sen verran että sillä sai melkein kupillisen JuhlaMokkaa.

Kirjamessujen ehdoton kohokohta oli Iderin pieni mutta hymyilyttävä osasto. Käteen jäi molemmat Heli Pukin ihanat akvarellirunokirjat, kasa postikortteja ja posteri, joka odottaa vielä sopivan kaunista kehystä päätyäkseen meille seinälle. Käykääpä ystäväiset kurkistamassa tuota posterissa olevaa runoa, minut se sai ainakin herkistymään! Hymyilin ja kyynelehdin vuoron perään kun illalla luin noita runokirjoja. Epäilen että Iderin verkkokauppa saa minusta vakioasiakkaan.

Niin että tämänvuotisilla kirjamessuilla en sitten ehtinyt ollenkaan niille tavanomaisille kirjakauppojen ja kustantajien uutuusosastoille. Joululahjat jäivät ostamatta mutta sainpahan itselleni hyllyntäytettä. Ukkokullan kanssa mietittiinkin, että kirjastohuoneemme pitäisi laittaa uuteen uskoon: meillä on kirjoja rutkasti enemmän kuin hyllytilaa ja niitä lojuukin sikin sokin joka puolella. En siis hamstraa pelkkiä lankoja, jos joku niin luuli...

7 kommenttia:

 1. Toinen kirjahamsteri täällä, iltaa. :D On sitä hullumpiakin harrastuksia! Haalarista tuli upea!

  VastaaPoista
 2. Kuva taitaa vääristää haalarin värit ihan täysin? Muistelin sitä aivan eri väriseksi kuin mitä kuvassa. no, joka tapauksessa se on upea.

  Kirjoja löytyy muuten meiltäkin. Just oon viikonlopun verran ihmetelly et mihin kummaan tunkisin mun puutarhakirjakokoelmani... Ja hetken tosiaan hieraisin silmiäni, että ristipistokirjan sitten ostit. kuka se aina valittaakaan, ettei saa mitään pisteltyä valmiiksi....? Odotan innolla valmistuvia pistelyitä!

  VastaaPoista
 3. Haalarista tuli oikein kivan näköinen. En ole tutustunut Novitan uusimpiin lankoihin (muutamaan vuoteen) ja vähän harmittaa, kun tänään menen Novitan haastatteluun eikä ole mitään sanottavaa uusista langoista.

  Myssy on hauska :)

  VastaaPoista
 4. Söpöinen haalari! Minä en ole tuohon Polkuun vielä lähemmin tutustunut, täytyisi kai käydä edes hiplaamassa ennen kuin poistuu valikoimista ;)

  VastaaPoista
 5. Virpi, joo, värit eivät ole ihan kohdillaan. Minähän hukkasin kamerani jo keväällä enkä ole vaan saanut hankittua uutta, eli nokialaisen varassa ollaan. Ja arvaapa missä on meikäläisen puutarha- ja käsityökirjat? Keittiössä jääkaapin ja pakastimen yläpuoleisessa kaapissa (Ukkokullan huomautus: siis silloin kun eivät loju pitkin olohuonetta). Looginen paikka, eikö. Sielläkin alkaa vaan tilarajat tulla vastaan. Huopatossunen, olet selvästikin juuri sellainen haastateltava jota Novita tarvitsee kehittääkseen toimintaansa ja tuotteitaan ;). Ja Krista, hiplaa riittävästi jotta voit tehdä järkevän päätöksen ostatko vai etkö. Varo vaan ettei kerä haihdu sormissasi olemattomiin jos tarpeeksi kauan aprikoit, on nimittäin aika höttöä...

  VastaaPoista
 6. Piti pitkästä aikaa tulla kurkkaamaan mitä sinulle kuuluu! Voinko lähettää sytosukkia sinulle toimitettavaksi perille? Ajattelin ettei minulla ole lainkaan kirjoihin liittyvää hamstrausta...mutta taitaa sitä pikkuisen olla;) meinaan uusia käsityöaiheisia täytyy tilata netin kautta ja kirppareilta tosiaan voi tehdä iloisiä löytöjä...tosin noita käsityöaiheisia lehtiä tulee myös kerättyä...mutta onneksi nämä paheet eivät tunnu muualla kuin kukkarossa:))

  VastaaPoista
 7. Moi Olga pitkästä aikaa! Lähetä ihmeessä, hoituu kyllä. Ensi viikolla tai ehkä pikemminkin sitä seuraavalla olisi ajatus viedä myssylasti HUS:iin, joten sukkia menee siinä samalla. Joku pahe pitää olla jokaisella, ja nämä ovat tosiaan pienimmästä päästä kuten totesit. Kansantalouskin voi hyvin kun raha liikkuu :)

  VastaaPoista