sunnuntai 28. huhtikuuta 2013

Projekti lankojen tuhoaminen, osa I: eroon Puro Batikeista

Jostain oli lankavarastoon siunaantunut keräkaupalla Novita Puro Batikia. Tein siitä muutama kesä sitten tunikan, mutta totesin hyvin pian etten voi sitä käyttää: kainalot ovat tuollaisessa muovikuoressa hiestä märkänä alta viiden minuutin. Tulin siihen tulokseen, ettei noille langoille ole muuta käyttöä kuin sytomyssyt. Viime kesänä teinkin niitä pari, mutta syksyllä aika kului ihan muuhun ja tammikuun alun lankainventaariossa kyseisen langan määrä alkoikin masentaa. Niinpä keräsin Batikit yhteen laatikkoon helposti saataville ja varsinkin hyvin näkyville ettei totuus unohtuisi. Päätin tehdä kaksi myssyä kuukaudessa päästäkseni noista joskus eroon. Ja hyvinhän se homma eteni (vaikka välillä näytti pahalta, kun homma olikin kääntymässä harpputoveri Virpin Bambuvaraston tuhoamiseksi)

Chemo Caps made of Novita Puro Batik.
Patterns available via Ravelry: Quest for a Man (upper row)
Boy Hat, Butterfly hat & another Boy Hat (from left to right).
Needles mostly 4,5 mm, yarn consumptiln 48-82 g / hat.
Nyt on Puro Batikit käytetty. Tosin lankainventaariotaulukkoni väittää että jossain olisi vielä 40 g jämäkerä, mutten heti keksi missä se voisi olla, paitsi korkeintaan siellä kuuluisassa hukassa. Epäilen vahvasti kirjausvirhettä.

Onhan näitä tullut tehtyä: tässä myssyjen perhekuva. Tänä vuonna tehdyt 10 kpl saivat viime kesäiset 4 kpl seurakseen. Olen kuluvan vuoden osalta jopa edellä myssytavoitteestani. Nyt pitäisi tehdä tilaa kaappeihin ja toimittaa nämä eteenpäin sekä etsiä vaatehuoneen lankavarastosta seuraavat myssylangat. Ja niitähän riittää: jos jonkinlaista puuvillaa tuli hamstrattua yhdellä taannoisella harppumatkalla jolloin Tallinnan Karnaluksissa mopo karkasi  pahasti käsistä.

I have finished a few chemo caps since last summer, 14 in total. The project continues on "two hats per month" basis. 
Napoleon on taas ollut suureksi avuksi näissä neulomistuokioissa, tai seuraksi ainakin. Muutenkin kissaherra on kuin emäntänsä - välillä hyvinkin skarppina ja terävänä...


...ja välillä ei voisi vähempää kiinnostaa.


Että alkoi Puro Batik tympiä: älkää luulkokaan että ostan sitä lisää, enkä myöskään aio käyttää kovin monta minuuttia sen mahdollisesti jossain piileksivän jämäkerän etsintään. Mieluummin puuhastelen puutarhassa, jossa sinivuokot kukkivat parhaillaan ihanasti.Sisällä olohuoneessa kukkivat kliiviat:  tällä kerralla jopa odotettuun vuodenaikaan ja jopa molemmat yhtäaikaa. Ihanaiset, lempikukkani!Toisessa kliiviassa kukinto on niin suuri, että sen paino on vääntänyt koko kasvin vinoon. Mietinkin pitäisikö tuo katkaista maljakkoon ennen kuin koko ruukku rämähtää lattialle. Nämä ovat siitä ihania kasveja, että mitä huonommin niitä hoitaa, sitä paremmin ne tuntuvat viihtyvän!

7 kommenttia:

 1. Onnittelut Puro Batikin tuhoamisesta. Hienoja myssyjä olet tehnyt :)

  Onko Puro Batikia vielä myynnissä?!?! Sehän on jo monta vuotta vanha lanka, eikös Novita ole muistanut poistaa sitä tuotannosta. En kyllä ostaisi enää. Tein pari tablettia ja tyynynpäällisen jokunen vuosi sitten enkä tykännnyt langasta yhtään.

  VastaaPoista
 2. Kliivia on kyllä siitä ihana! Minulle kukkakauppias kerran väitti, että kliivia kukkii vain kerran. Eipä tuo siltä vaikuta. Neljäs kukinta jo menossa.

  Minullakin olisi pari kerää puro batikia tuhoamatta. Ja lankahan tuli taas uudelleen myyntiin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se kukkakauppias oli kyllä ilmeisen epäpätevä. Nuo kukkivat uskollisesti vuodesta toiseen kunhan ensin saavat sen ensimmäisen kukan aikaan. Muistelen nähneeni eräässä keskussairaalassa viherhuoneen joka oli täynnä aivan valtavia kliivioita ja täydessä kukassa: niihin verrattuna nämä minun yksilöni ovat vielä lapsia, ne olivat koosta päätellen varmasti kymmeniä vuosia vanhoja!

   Poista
 3. Hah, mä en ole koskaan ostanut yhtään PBatik kerää! Hyvä ku sait ne pois tehtyä.
  Kaunis kukka tuo kliivia ja sellainen "tuttu ja turvallinen" vaikkei mulla sellaista ole mutta paljon oon elämäni aikana noita nähny.

  VastaaPoista
 4. Teit siis myssyt sairaille langasta, jossa itsekin hikoilet? Ehkä sairaidenkin päätkin nyt sitten hikoilevat...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, juuri näin. Katsos kun minulla on monta ystävää, jotka pitävät tuosta langasta eivätkä hikoa siinä yhtään sen enempää kuin puuvillassakaan. Uskonpa myös, että päänuppi on paremmin tuulettuva ympäristö kuin kainalotaive. Tycke och smak är olika, sanoi ruotsinope ennen muinoin, ja suomenkielinen vanha kansa on ilmaissut saman asian toisin sanoin: yksi tykkää äidistä ja toinen tyttärestä.

   Voit olla huoletta, varustan jokaisen myssyn pesuohjelapulla josta ilmenee paitsi mallin alkuperä, myös langan koostumus. Näin kaltaiseni herkästi hikoilevat tai muuten vaan akryylikammoiset potilaat voivat valita esim. jonkun noista puuvillaisista ja bambuisista, joita on lähes puolet alemman kuvan myssyistä.

   Oikein mukavaa vappua sinullekin ;)

   Poista
 5. Ihan kivoja myssyjä olet tehnyt ja käyttäjät voivat sitten valita mieleisen.
  Mulla ei kliivia kuki, vaikka mun siskolla kukkii kahdesti vuodessa. Sain kerran kukkivan kliivian siskoltani ja senkin kukinta jäi sitten siihen. Liian hyvä hoito ei kuitenkaan ole ollut syynä mun viherpeukaloon. Kukkapeukalo puuttuu kokonaan.
  Kivaa vappua!

  VastaaPoista